Blog

Over wat ons opvalt, wat we meemaken en wat we vinden

In één keer van je angst af

In één keer van je angst af

  • september 10, 2015
  • Daphne Huibers
  • Reacties uitgeschakeld voor In één keer van je angst af

Na één sessie bij de kinderpsycholoog van je klachten af. Klinkt als een wonder. Dat het echt kan, bewijst het verhaal van Joris.

Weinig tijd

Joris is een 17-jarige jongen die bij ons wordt aangemeld door zijn vader. Joris heeft al langer klachten, maar dacht dat het wel vanzelf over zou gaan. Nu dat niet het geval blijkt te zijn, zoekt hij hulp. In de mail die zijn vader ons stuurt, vraagt hij of we zijn zoon op zeer korte termijn kunnen helpen. Binnen vier weken zal Joris voor een half jaar in zijn eentje naar het buitenland vertrekken. De beschikbare tijd is dus zeer beperkt.

Inbraakpoging

Een week na aanmelding zie ik Joris voor het eerst. Mijn eerste indruk van Joris is die van een zelfverzekerde jongen die makkelijk praat over zijn klachten. Een paar maanden geleden is een inbraakpoging gedaan in het huis waar Joris met zijn ouders woont. Op het moment van de poging was alleen zijn oudere broer thuis. Toen die begreep wat er was gebeurd, belde hij Joris. Samen hebben ze op hun ouders gewacht die alles hebben afgehandeld.

Bang om te slapen

Sinds deze avond slaapt Joris slecht omdat hij bang is dat er ingebroken wordt. Hij valt moeilijk in slaap en wordt regelmatig wakker. Zonder licht aan lukt het niet en de deur moet open blijven. Eigenlijk slaapt Joris alleen nog goed als er iemand bij hem in de kamer is. Omdat Joris van nature veel slaap nodig heeft, zijn de klachten extra vervelend. Hij is vaak moe. Contacten met Slachtofferhulp hebben geen verbetering gebracht.

Zelf de angst overwinnen lukt niet

Ik maak een inschatting van de situatie. De klachten van Joris zijn niet ernstig, maar het is duidelijk dat hij er flink veel last van heeft en er graag van af wil. Joris heeft tot nu een normale ontwikkeling doorgemaakt, al is hij altijd wel wat angstiger geweest dan leeftijdgenoten. Hij heeft allerlei beangstigende beelden in zijn hoofd, die hem vooral ’s avonds parten spelen.

Pragmatische aanpak

Een uitgebreide intake lijkt niet nodig. Omdat Joris bijna naar het buitenland vertrekt, kiezen we voor een pragmatische aanpak. Ik zie indicatie voor een specifieke, kortdurende vorm van therapie: EMDR. Ik leg aan Joris en zijn vader uit wat dat inhoudt en we maken afspraken voor de komende weken.

Aan de slag

Een paar dagen later zie ik Joris voor de eerste behandelsessie. Die verloopt zo voorspoedig dat ik mij achteraf afvraag of ik niets over het hoofd heb gezien. Een paar dagen later zie ik Joris voor de tweede behandelsessie. ‘Ik heb héérlijk geslapen hoor!’ roept hij vrolijk zodra ik de deur voor hem open doe. Eenmaal in de behandelkamer vertelt hij dat hij het wel spannend vond die eerste avond, maar dat het zo goed ging dat de volgende avonden vanzelf gingen.

En klaar!

‘Wat kom je hier dan eigenlijk doen?’ vraag ik hem lachend. Advies van vader, blijkt dan. Omdat in het eerste gesprek naar voren kwam dat Joris altijd al een enigszins angstige jongen is geweest, geef ik hem uitleg over angst en een aantal tips. Zodat hij in de toekomst nog beter zelf om kan gaan met zijn angsten.

Klant blij, wij blij, iedereen blij

Joris bedankt mij voor de snelle hulp. Als ik de deur achter hem sluit, kan ik een trotse glimlach niet onderdrukken. Dit is waarom we met een eigen praktijk zijn begonnen. Natuurlijk hebben de meeste kinderen en jongeren niet genoeg aan één sessie. Maar wat geeft het een voldoening om op zo’n flexibele, pragmatische en klantgerichte manier ons vak uit te kunnen oefenen.

Daphne Huibers

Psychotherapeut en kinderpsycholoog Schiedam

Bovenstaande blog is uiteraard met toestemming van betreffende cliënt geschreven. Om privacyredenen is een andere naam gebruikt en zijn kleine aanpassingen aangebracht.