Blog

Over wat ons opvalt, wat we meemaken en wat we vinden

Social media en jongeren: voorkom burn-out

Social media en jongeren: voorkom burn-out

Jongeren met een burn-out?!? Ja, dat kan. Het komt zelfs steeds vaker voor. De oplossing? Laat ze meer app-en!

Een burn-out? Dat overkomt natuurlijk alleen volwassenen. Iemand met een drukke, verantwoordelijke baan. Perfectionistisch. Een pleaser die geen nee kan zeggen. En die daarnaast natuurlijk een druk sociaal leven heeft. Iemand die te lang, te veel hooi op zijn vork heeft genomen en uiteindelijk opgebrand thuis zit.

Volwassenen dus. Want jongeren krijgen toch geen burn-out?

Toch wel.

Social media en burn-out

Tien procent van de jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 25 jaar kampt met ernstige vermoeidheidsklachten. En dat terwijl de meesten van hen nog niet werken maar nog op school zitten of studeren.

Wat veroorzaakt deze extreme vermoeidheid? Een eenduidig antwoord op die vraag is nog niet gevonden. Het lijkt waarschijnlijk dat smartphones en social media een grote rol spelen. Want je moet continu bereikbaar zijn via Whatsapp toch? En op de hoogte van de laatste posts, tags en tweets. Want stel je voor dat je de nieuwe profielfoto van je beste vriendin niet hebt geliked. Of belangrijker nog … hoeveel mensen vinden jouw nieuwe status-update leuk?

Continu bereikbaar zijn en niets willen missen. Dat maakt het wel heel lastig om geconcentreerd met je huiswerk aan de slag te gaan. De tijd te nemen rustig en bewust te eten. Of om ’s avonds ontspannen en op tijd in slaap te vallen, zonder het knagende gevoel dat je morgenochtend misschien wel honderd berichten uit de groeps-app achterloopt.

Ook brengen social media hoge verwachtingen met zich mee en de druk om aan een bepaald ideaalbeeld te voldoen. Door mooie selfies (waar nooit bij staat hoeveel shots er voorafgaand aan zijn gemaakt en welke filter er overheen is geplakt) lijkt elk meisje de nieuwe Doutzen Kroes.

Omdat iedereen alleen zijn/haar stoerste, knapste, meest sociale ervaringen deelt, lijkt het alsof iedereen alleen maar succesvol is. Als het jou dan even niet voor de wind gaat, kun je je daar behoorlijk onzeker over voelen.

Steeds meer jongeren leggen de lat te hoog voor zichzelf, zo hoog dat ze hem eigenlijk niet of nauwelijks kunnen raken. Gevolgen zijn (faal-)angst, stress, een negatief zelfbeeld, slaapproblemen en vermoeidheid. En als je dan opgebrand raakt en tot stilstand komt, terwijl je jong bent midden in het leven staat, is dat een heftige ervaring.

Meer app-en!

Hoe voorkom je nu dat je opgebrand raakt door alle verwachtingen waar je aan denkt te moeten voldoen? Ga APP-en!

Nee, daarmee bedoelen we niet het sturen van berichtjes met je smartphone, maar drie tips die je kunnen helpen om op een ontspannen manier door het leven te blijven gaan: Accu opladen, Plannen, Praten.

Accu opladen

Net zoals de accu van jouw smartphone elke dag opgeladen moet worden, moet jij dat zelf ook! En dat kan op verschillende manieren, een combinatie van inspanning (sporten, dansen, fietsen etc.) en ontspanning (muziek luisteren, een boek lezen, je favoriete serie kijken, lachen etc.).

Ook slapen is een enorm belangrijk oplaadmoment. Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je mobieltje uit staat als je naar bed gaat. Het zal in het begin misschien wel onwennig of moeilijk zijn, maar je zult uiteindelijk merken dat je meer uitgerust en met meer energie aan de dag begint.

Luister ook goed naar je lichaam, want net als jouw mobiel, geeft ook jouw lichaam seintjes als de accu bijna leeg is. Hoe beter je daar naar luistert, hoe lekkerder jij in je vel zult zitten.

Plannen

Maak één keer per week (bijvoorbeeld op zondagavond) een overzicht van de dingen die je voor school moet doen en maak een planning voor wanneer je wat kunt doen. Het zal je rust en duidelijkheid geven. Je kunt het alarm op je smartphone gebruiken als reminder, wanneer je ergens mee aan de slag moet. Spreek wel met jezelf af dat je je mobiel tijdens je huiswerk even weg legt. Hoe minder afleiding je hebt, des te sneller ben je klaar!

Praten

Ook al communiceren jongeren tegenwoordig vooral via hun smartphone, het is erg belangrijk om daarnaast ook écht met mensen te blijven praten. Praat met je vrienden en klasgenoten om een eerlijker en vollediger beeld te krijgen van hoe het met hen gaat, als aanvulling op wat ze op social media delen.

Je zult merken dat ál jouw leeftijdgenoten met onzekerheden kampen en je zult je er minder eenzaam door voelen. Ook is het belangrijk om in gesprek te blijven met je ouders. Natuurlijk hoef je hen niet alles te vertellen, maar als je ergens over piekert, geef het dan aan. Een gesprekje, een andere kijk op het probleem, kunnen soms al voor opluchting zorgen.

Tamar Wiegman
Psychotherapeut en kinderpsycholoog Schiedam

Laat een reactie achter